Yrkeslärarlegitimation – årtiondets skämt

När legitimationslotteriet drog igång så ansökte jag förutom min behörighet i Företagsekonomi, Juridik och diverse datorämnen även i Entreprenörskap och Mekatronik. Efter en långdragen process med Skolverket och Förvaltningsrätten i Stockholm så kom idag beslutet i brevlådan och det bekräftar bara ytterligare att hela legitimationsreformen måste vara ett skämt?

Jag är behörig att undervisa i allt som berör ett företag till exempel företagsformer, bokföring, marknadsföring och ledarskap. Jag är också behörig att sätta betyg i kursen Entreprenörskap och företagande där elever måste starta, driva och avveckla företag med allt vad det innebär. Jag är däremot INTE behörig att sätta betyg i kursen Entreprenörskap där eleverna inte behöver starta företag utan bara driva projekt. I övrigt är kurserna Entreprenörskap och företagande, Företagsekonomi och Entreprenörskap väldigt lika. Problemet som gör att det blir såhär konstigt är att Entreprenörskap är en yrkeskurs och därför inte går att utbilda sig till utan man måste ha praktisk erfarenhet av att driva företag. Att jag drivit fyra olika företag oavbrutet sedan 1986 räcker inte enligt Skolverket men man får inget svar på vad som faktiskt krävs istället. När ärendet lämnades vidare till Förvaltningsrätten skickade jag också in att jag sitter som suppleant i ett AB och nu visar det sig att då kanske det räcker, men det vet vi inte förrän Skolverket ytterligare en gång prövat ärendet.

När det gäller Mekatronik är det ett ämne där man sammanfogar elektronik, mekanik och programmering vilket jag har gott om praktisk erfarenhet med från ett antal automatiserade anläggningar med robotar som jag varit med och byggt och programmerat. Jag har även undervisat i Mekatronik och Styrteknik i fem år samt skrivit två läromedel i ämnet. Detta räcker naturligtvis inte för att bli behörig. Fast det går inte att svara på vad som krävs. Jag beskrev ett antal av de anläggningar jag byggt in i detalj och bifogade som bevis ett fotografi på en av anläggningarna men fick till svar från rätten att det inte visade att det faktiskt var jag som gjort någon av anläggningarna. Troligtvis behöver man ha med sig Notarius Publicus i sitt yrkesutövande för att ha en chans att bli behörig lärare.

Sen tycker man att det är konstigt att det inte går att få tag på några behöriga lärare till skolan?

Publicerad i Blogg