Spännande lektioner på gång

Jag har två olika projekt som just nu ligger och snurrar på ritbordet och som förhoppningsvis kan bli bra lektioner. Det första är en uppgift som jag har med i boken, ”Företagarporträttet”, som har utökats med cirkelmodellen till en större uppgift. Tanken är att eleverna först ska arbeta med texter som är personporträtt och ta fram vad som är typiskt för den genren och hur man lyfter fram det som är intressant. Därefter intervjuar de en företagare och skriver sitt eget porträtt tillsammans med en reflektion över hur det lokala samhället skulle sett ut om inte företagaren hade funnits. Efter kamratrespons finputsas artikeln och skickas till slut till tryck (med skarp deadline). På papperet känns det som en mycket utvecklande uppgift.

Det andra lilla projektet är kopplat till Privatjuridiken och fokuserar på misshandel. När jag skulle prata om misshandel som ett av brotten i brottsbalken så blev en av mina elever misshandlad på skolan av en elev på en annan skola. Därav fick avsnittet pausa lite och komma tillbaka i utökat format. Då kommer vi att titta på Justitia från UR som pratar om misshandel. Vi ska läsa ett rättsprotokoll på ett misshandelsfall där eleverna får koppla till brottsbalken och försöka bestämma straff. Unga KRIS kommer och föreläser om livet efter straffet och vi kommer också att titta på de ökade kraven på registerutdrag när man söker jobb och vilka konsekvenser det kan få.

Nu får man bara hoppas att det landar lika bra i klassrummet som det gjort i mitt huvud 🙂

Publicerad i Blogg