Lektion i ”Gilla och dela-tävlingar”

Uppdatering 2019-06-03

När lagstiftningen uppdaterades på spelmarknaden den 1/1 2019 så ändrades också förutsättningarna för det här inlägget. Lotterilagen ersattes av Spellagen (2018:1138) och det visade sig då att lotterier numera är tillåtna. Dock är Gilla och Dela fortfarande förbjudet enligt Facebooks regler. Jag rekommenderar fortfarande att man har tävlingar istället för lotterier, eftersom det ger ett schysstare intryck och dessutom slipper vinnaren betala skatt på vinsten.

Facebook fullständigt svämmar över av gilla och dela-tävlingar och jag ska försöka ge en kort lektion i vad problemet med dessa är.

1. Tävlingarna är olagliga (i så gott som alla fall). Att bara gilla och dela räknas inte som en prestation och därför klassas det inte som en tävling utan ett lotteri. Lotteriverksamhet är tillståndspliktig och styrs av Lotterilagen (1994:100). Tillstånd för lotteri ges aldrig till företag eller privatpersoner. Läs mer om detta på Lotteriinspektionen där du även kan anmäla den som bryter mot lagen via deras tipssida (du kan vara anonym)

2. Väldigt få som bryter mot lagen bryr sig. Så fort jag ser ett olagligt lotteri så påpekar jag detta och får oftast inget svar eller i värsta fall ett ”då får du stämma mig” tillbaka. Det här är ett problem eftersom vi har ett samhälle byggt på lagar och regler för att företagsamhet ska fungera.

3. De som ”tävlar” tänker bara på egen vinning. Att få någonting helt gratis har blivit lika viktigt som att få köra för fort, köra mot rött, strunta i att använda blinkers och bilbälte. Sveriges befolkning tenderar att mer och mer strunta i lagar och regler samt sina medmänniskor. Det kastas mer skräp i naturen och havet än någonsin och tiggare misshandlas.

4. Det finns oftast en dold agenda. Vi tar ett exempel från Facebook idag där det finns en community som heter Trädgårdsdrömmar. Sidan skapades 1/7 2015 och har lagt upp sju bilder och därefter en tävling där man kan vinna en badtunna bara man gillar och delar. På två dagar har tävlingen 61.000 delningar. Det finns ingen information om vem som står bakom sidan och det finns inget sätt att kontakta de som står bakom sidan. Rimligen borde man då tänka efter vad skaparna av sidan får ut av det här? Vem ger bort 20 000 kr? Det som troligen händer är att de tar de som gillat och delat sidan och säljer den information som personerna har på sin Facebook profil. Framförallt är telefonnummer intressant eftersom säljare alltid är på jakt efter nya kunder.

5. Bryter man bara mot en lag? Vad är det som säger att man stannar vid att bara bryta mot lotterilagen? Ska man bry sig om att folk har NIX-at sina telefonnummer? Bluffakturor är också ganska enkelt eftersom man har all information om personen.

6. Varför får det fortsätta? Att bryta mot lagen är inget som Facebook bryr sig om utan man är bara intresserade av det som bryter mot reglerna på Facebook. Den enda som kan anmäla brottet är staten i det land där det är olagligt. (Därav lotteriinspektionens tipssida, se punkt 1).

7. Vad kan du göra? Tipsa dina vänner om den här sidan så att de kan läsa på om vad som gäller och varför man ska vara försiktig. Så fort du ser en gilla och dela-tävling så skriv till företaget och påpeka (hänvisa gärna hit). Tipsa lotterinispektionen (se punkt 1).

Publicerad i Blogg