Kvinnan i historien

Den 27/6 sänds första avsnittet i en ny säsong av radioprogrammet Pop och politik. I denna sjunde säsong varvas kvinnohistoriska milstolpar och berömda händelser med mindre bekanta kvinnor och skeenden. Programmen lyfter också frågan om vilka kvinnor det är som har haft möjlighet att beskriva sin situation; att sådant som klass, ekonomi och ursprung styr vilka skildringar vi har tillgång till i dag.

Det här har varit ett hett ämne under våren och är därför även med som en uppgift i min bok ”Entreprenöriellt lärande – konkreta exempel i alla ämnen” kopplad till ämnet Historia och som jag bjuder på här.

Kvinnan i historien

Uppgift: Historieböckerna i skolan och även den allmänna historieskrivningen fokuserar på män. Expressen lyfte i en artikel under januari 2015 fram 31 kvinnor som de tyckte var viktiga för historien och läraren Karin Brånebäck (@braneback) tog det steget längre genom att skapa webbplatsen Samlade kvinnor (samladekvinnor.blogspot.se). Välj ut en kvinna från 1800- eller 1900-talet som du tycker är intressant. Gör en poddsändning där du gör ett personporträtt av din valda kvinna. Vem var hon? Vad gjorde hon? Hur har hon förändrat historien? Försök hitta lite okända och roliga fakta om personen. Se till att göra din podd lyssningsvärd! Alla poddsändningar samlas på en blogg.

Förklaring: Detta kan vara ett lämpligt projekt att presentera i Webb- stjärnan. Arbeta med att uppmuntra elevernas kreativitet så att det inte bara blir en inläsning. Rollspel, musik, intervjuer med mera förstärker berättelsen.

Publicerad i Blogg, Historia