Företagarporträttet

Ofta när man introducerar en ny uppgift som man inte använt förut så finns det lite nervositet över hur den ska landa hos eleverna. Företagarporträttet var just en sån uppgift. Eleverna fick i uppdrag att intervjua en företagare i Karlskrona med utländsk härkomst och skriva ett personporträtt över det. Vi använde oss av cirkelmodellen för att se hur ett porträtt kunde se ut och vilka delar som är intressanta att ha med. Detta gjorde att alla grupperna ställde insatta frågor och fick fram väldigt bra porträtt.

Dessutom har vi Samhäll-Media på skolan och de eleverna låg precis i startgroparna för att börja använda Indesign och skapa tidningsartiklar. Det här gjorde att vi kunde krydda uppgiften med en skarp deadline och att det faktiskt inte var bara läraren som läste uppgiften. På media fick man bonuseffekten att man hade riktiga texter att arbeta med och problemet att artiklarna var av väldigt varierande längd och därför svåra att anpassa till en A3-sida.

Övriga bonuseffekter som uppstod var att eleverna fick känna på problematiken med att boka möten. Det var inte bara bekymret med att hitta företagare som passade in i profilen utan även att få dessa att ställa upp. De fick också lära sig att man kunde inte boka in en intervju med en restaurangägare klockan 11 en vardag 😉 Eleverna fick en vidare insyn i  vilka företag som faktiskt finns på orten och hur tufft det kan vara att starta och driva ett företag som invandrare.

Såhär såg ett av de färdiga resultaten ut.

IMG_4088

Publicerad i Blogg