Medias fördummande

Återigen händer det att media fördummar mänskligheten genom rapportera om ny forskning på ett felaktigt sätt. ”Att inte sola ger lika stor risk för hjärt- och kärlsjukdomar som att röka” basunerar man ut. Då passar det bra att plocka in anekdoten om gräshoppan och forskarna. Forskarna började med att rycka loss ett ben från gräshoppan och sa ”Hoppa!”. Gräshoppan hoppade. Då ryckte de bort ett ben till och sa ”Hoppa!” och gräshoppan hoppade. När de sedan hade ryckt bort alla ben sa de ”Hoppa!” igen. Gräshoppan hoppade såklart inte. Forskarna drog då slutsatsen ”Rycker man av en gräshoppa alla dess ben så blir den döv”.

Ganska självklart är det så att det är andra faktorer som ligger bakom sambandet mellan att den som inte solar också får hjärt- och kärlsjukdomar. Om man tittar på den som solar på en strand så är den också ganska mån om sitt utseende och tränar en hel del för att hålla kroppen i trim. Förmodligen är hen också ganska noga med sin kost och löper av den anledningen lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än den som sitter mycket hemma och äter en sämre kost och dessutom inte solar.

För att hålla hjärnan igång och vara lite kritisk är det korta rådet alltså: om en rubrik verkar lite för bra för att vara sann så är den troligen inte heller det, speciellt om det är långsökta samband.

Publicerad i Blogg